Cum se fură milioane de euro pe Internet

Cum se fură milioane de euro pe Internet

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și cei de la Direcția Operațiuni Speciale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., în colaborare cu polițiștii italieni, cu sprijinul EUROPOL, au destructurat o rețea infracțională formată din români și italieni, care ar fi cauzat prejudicii în valoare de 1.000.000 de euro, prin infracțiuni informatice.

Sunt efectuate 15 de percheziții în România și 20 percheziții în Italia și vor fi puse în executare zeci de mandate de aducere.

În această dimineață, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, cu sprijinul Poliției Italiene, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., efectuează 15 percheziții domiliciare în București și în 12 judete din România, pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din cetățeni români și italieni.

De asemenea, concomitent, în Italia, sunt efectuate 20 percheziţii la adresele membrilor grupării.

O echipă de polițiști români participă la activităţile desfăşurate in Italia, iar o echipă de polițiști italieni este implicată în operațiunile realizate în România.

În total, acționează 120 de polițiști români, precum și 15 echipaje de jandarmi de la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

În urma perchezițiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar și peste 50 de grame de cocaină.

Vor fi puse în executare 38 de mandate de aducere emise pe numele membrilor rețelei.

Din cercetări a reieșit că gruparea infracțională era specializată în comiterea unor infracțiuni informatice și de spălare a banilor, respectiv lansarea de atacuri phishing împotriva unor bănci comerciale.

În urma activității infracționale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, cetăţeni ai Uniunii Europene, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro.

În fapt, în luna aprilie a anului 2016, polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti au iniţiat Operaţiunea BRUNO, iar la scurt timp după declanşarea investigaţiilor, a fost demarat un schimb de informaţii cu autorităţile din Italia (Poliţia Poştală din Milano), prin intermediul EUROJUST.

Operațiunea a atras suportul EUROPOL, care a facilitat o întâlnire operaţională a poliţiștilor români cu omologii lor italieni, în vederea demarării unei anchete simultane în Italia și coordonării pe viitor a activităţilor speciale.

Având în vedere amploarea și caracterul transfrontalier al activității infracționale, au fost puse bazele unei echipe comune de anchetă (Joint Investigation Team), în scopul realizării investigaţiei concomitent în ambele state, sub coordonarea procurorilor din România și din Italia.

Astfel, poliţiștii specializați în combaterea criminalității organizate din România și Italia au lucrat împreună o perioadă de 2 ani, pentru a strânge probe și a identifica toți membrii rețelei infracționale.

Aceasta avea o structură piramidală, întreaga activitate fiind condusă de 2 italieni și 2 români, aflați în București și Milano. Aceștia ar fi coordonat mai multe celule, alcătuite din aproximativ 50 de membri, fiecare cu roluri bine determinate.

Totodată, în cadrul activității infracționale, ar fi fost atrase și recrutate alte aproximativ 100 de persoane (money mules), folosite în scopul pierderii urmei banilor obținuți ilegal și a îngreunării tragerii la răspundere a membrilor grupării. Acestea ar fi realizat tranzacții succesive prin conturi bancare și servicii rapide de transfer monetar, pentru ca banii să ajungă în final în posesia liderilor grupării.

Rețeaua infracțională ar fi recrutat mai mulți tineri, cetățeni români, în vederea lansării unor atacuri phishing împotriva clienților a două bănci comerciale din Italia.

În fapt, aceștia ar fi obținut, în mod neautorizat, datele de contact ale victimelor și le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanților băncilor, prin care le solicitau datele confidențiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar.

Totodată, victimele ar fi fost îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conținea o clonă a paginii de internet a băncii.

În urma accesării link-ului, victimele erau redirecționate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum și datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.

Ulterior, sumele de bani erau tranferate în conturile unor intermediari recrutați special pentru această activitate, în Italia (money mules – nivelul 1), apoi erau redirecționate prin servicii de transfer monetar către intermediari din România (money mules – nivelul 2), care la rândul lor le predau recrutatorilor, iar aceștia, în final, liderilor grupării.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.