Echipamentele radio fără marcaj CE sunt ilegale şi pot bruia apelurile la nr. de urgenţă 112

Echipamentele radio fără marcaj CE sunt ilegale şi pot bruia apelurile la nr. de urgenţă 112

Echipamentele radio fără marcajul CE (Conformitate Europeană) trebuie scoase din funcţiune, deoarece prin interferenţele produse, bruiază serviciile de radiocomunicaţii autorizate, inclusiv cele care sunt destinate pentru salvarea de vieţi omeneşti, atenţionează ANCOM într-un comunicat.


„Echipamentele radio fără marcaj CE - care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene - nu respectă standardele de alocare a frecvenţelor radio la nivel european, provoacă interferenţe prejudiciabile serviciilor de radiocomunicaţii autorizate, iar utilizarea poate fi sancţionată conform legii. De aceea, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii - ANCOM - derulează o campanie de monitorizare a frecvenţelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora şi de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente”, anunţă Autoritatea.

 

ANCOM precizează că printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferenţe prejudiciabile serviciilor de comunicaţii mobile sunt telefoanele fixe fără fir, de tip DECT 6.0 fără marcaj, telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console şi controllere pentru jocuri video etc.

„Marcajul CE este un indicator al conformităţii unui produs cu legislaţia Uniunii Europene şi permite libera circulaţie a acestuia în spaţiul ţărilor membre şi al celor partenere. Marcajul certifică faptul că un produs îndeplineşte cerinţele esenţiale privind siguranţa şi sănătatea utilizatorilor şi a oricărei alte persoane şi poate fi comercializat şi pus în funcţiune pe piaţa Uniunii Europene”, precizează ANCOM.

 

„În cazul echipamentelor care funcţionează prin emisii în spectrul de frecvenţe, lipsa conformităţii poate determina interferenţe prejudiciabile care afectează funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă ori a altor servicii de radiocomunicaţii din cauza neconcordanţei în alocarea benzilor de frecvenţe dintre Uniunea Europeană şi restul statelor care nu au armonizată legislaţia cu cea europeană”, menţionează sursa citată.

Unele echipamente radio aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcţionează în benzile de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe prejudiciabile care poate afecta în funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă.

Interferenţele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicaţii pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0, iar în imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj este afectat semnalul telefoanelor mobile, fapt ce poate genera dificultăţi în continuarea sau iniţierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibililă apelarea numărului de urgenţă 112.

Potrivit ANCOM, atunci când achiziţionează sau primesc, din afara spaţiului UE, un echipament ce funcţionează prin intermediul undelor radio, utilizatorii trebuie să verifice existenţa marcajului CE pentru a se asigura ca produsul este compatibil cu piaţa românească.

„În cazul în care echipamentul nu are marcaj, acesta trebuie scos imediat din funcţiune! Spre exemplu, în cazul telefoanelor fără fir de tip DECT 6.0, chiar şi conectarea la o sursă de alimentare de la reţeaua electrică poate produce interferenţe prejudiciabile serviciilor de comunicaţii electronice”, spune ANCOM.

Autoritatea avertizează că persoanele care deţin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi pot fi s

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.