Un șofer a paralizat de frică și a comis un accident

Un șofer a paralizat de frică și a comis un accident

Un bărbat de 46 de ani, din Vaslui, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare în urma unui accident în care un pieton a fost rănit.

 

Accidentul s-a produs în urmă cu patru ani, pe DN 15D, pe raza comunei Vultureşti, din judeţul Vaslui, iar cauzele acestuia, stabilite în urma numeroaselor expertize dispuse în acest caz, sunt bizare. Conducătorul auto, Gheorghe Ciobanu, nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi, potrivit experţilor, se deplasa cu o viteză redusă, de 40-45 km/h. Acesta a declarat poliţiştilor că a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare în urma unei stări de frică inexplicabile, care i-ar fi paralizat orice reflex. A pătruns pe contrasens, lovind un bărbat care se deplasa pe acostamentul drumui, apoi şi-a continuat deplasarea, intrând într-un autovehicul care se deplasa regulamentar. În timpul anchetei, bărbatul a fost expertizat medico legal, pentru a se stabili dacă suferă de vreo afecţiune, însă medicii nu au identificat nicio boală care să fie incompatibilă cu calitatea de conducător auto.

”În declaraţia data de inculpatul Ciobanu Gheorghe în 24.09. 2014 acesta a arătat că a avut o criză de frica timp de câteva secunde, iar când şi-a revenit s-a trezit cu airbagurile deschise. Faţă de aceasta afirmaţie, în cursul urmăririi penale s-au efectuat verificări în legătură cu starea de sanatate a inculpatului si capacitatea acestuia de a conduce la momentul producerii accidentului si ulterior. S-a dispus efectuarea unei expertize medico- legale. Din concluziile raportului de expertiza a rezultat ca, in urma investigaţiilor clinice si p araclinice efectuate numitului Ciobanu Gheorghe nu au fost puse în evidenţă afecţiuni care sa fie incompatibile cu calitatea de conducător auto. Inculpatul nu figurează în evidentele medicului de familie cu boli incompatibile cu activitatea de conducător auto”, se arată în motivarea judecătorilor. Condamnare cu executare pentru că a lipsit de la proces Deşi şi-a recunoscut vinovăţia, magistraţii Judecătoriei Vaslui au dispus condamnarea la un an de închisoare în regim de detenţie, motivând că şoferul inculpat nu s-a prezentat deloc în faţa instanţei pe parcursul. Astfel, nu i s-a putut lua acordul în privinţa disponibilitaţii de a presta muncă în folosul comunităţii, condiţie obligatorie în cazul pedepselor cu suspendare. ”Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului, instanţa constată că nu poate fi dispusă decât executarea în regim de detenţie raportat la faptul că inculpatul nu s-a prezentat în instanţă pentru a-şi exprima acordul cu privire la efectuarea de muncă în folosul comunităţii, condiţie obligatorie pentru a putea dispune o sancţionare fără executare efectiva a pedepsei”, au motivat judecătorii, arată adevarul.ro.

Aflat la muncă în străinătate, şoferul vinovat nu a contestat nici sentinţa instanţei. Nemulţumit de sentinţă a fost pietonul rănit, care în urma accidentului a necesitat 115-120 de zile de îngrijiri medicale. Acesta a solicitat instanţei să-l oblige pe şoferul vinovat să-i achite 100.000 lei daune materiale şi 200.000 euro daune morale. Instanţa a admis doar parţial daunele civile, invocând că aproximativ 100 de euro pentru fiecare zi de spitale reprezintă o sumă echitabilă. Astfel, judecătorii au obligat societatea de asigurare la care era asigurat conducătorul auto, să achite pietonului rănit 10.000 lei daune materiale şi 10.000 de euro daune morale. O decizie definitivă în acest caz urmează a pronunţa Curtea de Apel Iaşi, unde a fost înaintat dosarul pentru judecarea căii de atac.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.