Cod portocaliu de vânt şi ninsori. Harta judeţelor vizate de avertizarea meteorologilor

Cod portocaliu de vânt şi ninsori. Harta judeţelor vizate de avertizarea meteorologilor

Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsori şi vânt pentru Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău. De asemenea, se anunţă viscol şi în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură.

Meteorologii anunţă intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75...85 km/h şi temporar ninsoare viscolită.

Miercuri, la ora 18.00, va intra în vigoare un alt cod portocaliu, valabil până joi la ora 20.00, pentru Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură. În aceste zone, viteza vântului la rafală va depăşi 80…90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

 

De asemenea, de miercuri, ora 14.00, până joi, la ora 22.00, este valabilă o atenţionare cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului. În intervalul menţionat în zona de munte va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpadă.

În după-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) şi în prima parte a nopţii de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitaţii mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare. În a doua parte a nopţii de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) şi în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei şi pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…35 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în sud, centru, est şi la munte, unde vor fi rafale de 50...70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea şi pe crestele montane înalte, 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea, explică meteorologii.

În sudul, sud-estul şi centrul ţării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.

CNAIR, pregătită să intervină în zonele afectate de codul portocaliu de viscol

Autorităţile dau asigurări că sunt pregătite pentru a interveni în zonele care vor intra în cod portocaliu de viscol, CNAIR având un stoc de 110.000 tone de sare, dintre care 22.000 numai în zona Iaşiului, care va fi cea mai afectată de vânt şi ninsori.

”Vreau să spun foarte ferm, pentru că suntem în acest moment în perioadă de iarnă, nu mai acceptăm şi nu mai vreau să avem probleme pe niciun fel de domeniu şi oricine va greşi va plăti. (...) Eu o să fiu în permanenţă aici (la Ministerul Transporturilor - n.r.), împreună cu colegii mei. Dacă apar cazuri prin intermediul presei, dacă vreun participant în trafic anunţă, stăm la dispoziţie şi o intervenim cât de repede putem în acea zonă”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Dragoş Titea.

La rândul său, directorul general adjunct al CNAIR - Direcţia Generală Exploatare Infrastructură Rutieră, Radu Munteanu, a spus că există un stoc de 110.000 de tone de sare la nivelul întregii ţări.

”CNAIR este pregătită pentru a acţiona şi la acest cod portocaliu şi la toate fenomenele care vor apărea în cursul acestei ierni. (...) O să mă refer cu date mai concrete pentru zona Iaşi, unde vor fi cele mai multe probleme în această noapte. Deci în zona Iaşi sunt 22.000 de tone de sare, în judeţele afectate de codul portocaliu. Există şi 300 de tone de clorură de calciu. De asemenea, sunt pregătite să acţioneze în această zonă 422 de utilaje, dintre care 17 autofreze de îndepărtat zăpada”, a adăugat Munteanu.

El a mai precizat că la nivelul întregii reţele de drumuri CNAIR are mobilizate 2.889 de utilaje.

”Tot personalul este pregătit. Eu personal voi asigura conducerea comandamentului în această noapte, împreună cu colegii de la IGPR. Orice problemă va apărea va fi anunţată imediat. Sperăm să nu fie probleme şi totul să se desfăşoare normal”, a conchis Radu Munteanu.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.