Copil rănit plimbat între spitale. Polișia intervine

Copil rănit plimbat între spitale. Polișia intervine

Părinţii unui copil în vârstă de 4 ani, rănit grav la cap pe pârtia pentru sănii de la Durău, sunt nemulţumiţi că nu s-a intervenit la timp cu un elicopter SMURD, astfel că băiatul a fost transportat cu ambulanţa întâi la Târgu Neamţ, apoi la Piatra Neamţ, iar de aici, la Iaşi, unde va fi operat.

 

Copilul de 4 ani s-a accidentat grav, joi, la cap, în timp ce se afla pe pârtia pentru sănii de la Durău, din comuna Ceahlău, judeţul Neamţ.

După ce, în punctul de prim-ajutor, a fost solicitată o ambulanţă la 112, tatăl copilului a pornit cu maşina în întâmpinarea echipajului medical, deoarece acesta întârzia.

Ambulanţa a preluat copilul de la Ceahlău şi l-a transportat prima dată la Târgu Neamţ. Cum aici nu exista computer tomograf, copilul a fost dus, apoi, la Piatra Neamţ pentru investigaţii.

După două ore de analize la Piatra Neamţ, medicii au decis să trimită copilul la Iaşi, la Spitalul de Neurochirurgie, deoarece era nevoie de intervenţie chirurgicală.

Părinţii spun că totul a durat mai bine de 6 ore, de la momentul accidentului şi sunt nemulţumiţi că nu s-a chemat de la început un elicopter SMURD care să ducă băiatul la Iaşi.

”Prima data au zis că au întârziat o grămadă să sune medicii care au făcut computerul tomograf. Doctorul care s-a ocupat de caz a zis că <staţi, domnule,="" că="" sunt="" nişte="" proceduri,="" să="" aştept="" să-mi="" aducă="" mie="" hârtiile="" scrise="">. Dura să le redacteze. Aceştia, care au făcut computerul tomograf, au zis că puteau să le transmită electronic la Iaşi, nu este asta problema. În fine, a durat. (...). Am pierdut o oră până la Piatra, o oră întors spre Iaşi, plus două ore petrecute la Piatra Neamţ sunt 4 ore şi 6 ore şi jumătate de când s-a petrecut accidentul. (...) Ei şi-au îndeplinit procedura şi protocoalele lor, dar mie mi se pare că se putea un pic mai repede dacă ne trimiteau direct la Iaşi, ei ştiind că probabil nu au anestezist la Piatra, de asta nu fac intervenţii acolo (...). Şi acum să vedem ce se mai poate face la Iaşi”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Doru Mihai Barnea, tatăl copilului.

Acesta a solicitat un elicopter SMURD, pentru a prelua copilul, însă, spun el, s-a lovit de un refuz, deoarece nu mai existau condiţii climatice şi era deja noapte.

”Prima dată au zis că vine, apoi n-a mai venit. Sau prima data, că s-au hotărât să anunţe, şi apoi nu mai ştiu exact. (...) Că nu aveau disponibil sau că la momentul la care au sunat probabil nu mai erau condiţiile climatice potrivite (...) şi ar fi fost pericol. Dar dacă sunau mai devreme poate ar fi fost condiţii climatice suficiente”, a mai spus tată copilului.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt SMURD Iaşi, Diana Cimpoieşu, a declarat că nu a existat nicio solicitare la dispeceratul din Iaşi pentru a trimite elicopterul SMURD.

”Nu există solicitarea la dispeceratul din Iaşi, iar elicopterul SMURD de la ora 10 nu mai este disponibil, este la revizie la fabrica la Brasov. (...) Copilul a fost transportat cu echipajul terestru. Nici nu s-a făcut solicitare şi nici nu este stare de zbor disponibilă. Prin decizia celor de la aviaţie, la un număr de ore, este obligatoriu să se facă revizia. Elicopterul SMURD Iaşi a plecat dimineaţa la ora 10 să facă revizie”, a declarat Diana Cimpoieşu.

Şi secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că elicopterul SMURD de la Iaşi este la revizie tehnică, iar un alt elicopter nu a putut fi trimis pentru că la Neamţ nu se poate ateriza în cursul nopţii.

”Elicopterul de la Iaşi este la Braşov pentru revizie. Din cauza asta nu este elicopter în zonă, iar altul nu s-a putut trimite din cauza orei, pentru că la Neamţ nu are cum să aterizeze în cursul nopţii. (...) Toate celelalte elicoptere erau ocupate, nu refuzăm cazuri. Dacă s-a făcut solicitarea şi elicopterul este la revizie cel mai apropiat este la Mureş şi probabil că elicopterul de la Mureş fie a fost ocupat, fie nu a putut să treacă munţii către Neamţ, pentru că până la Neamţ sunt nişte munţi de trecut, depinde ce problemă au avut, deşi se poate verifica. Nu există refuz de cazuri, nu se refuză cazuri”, a spus Arafat.

Întrebat dacă elicoptere SMURD nu efectuează zboruri pe timpul nopţii, Raed Arafat a răspuns că acestea zboară doar în oraşele unde sunt platforme autorizate de aterizare pe timp de noapte.

”Zboară dar nu în oraşe care nu au platforme autorizate de aterizare noaptea şi Neamţul nu are”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

La ora transmiterii acestei ştiri, copilul de 4 ani a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ambulanţa, şi, cel mai probabil, va fi operat, după ce medicii îi vor mai face investigaţii.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.