Ultima promisiune: metroul Drumul Taberei, finalizat anul acesta

Ultima promisiune: metroul Drumul Taberei, finalizat anul acesta

Magistrala 5 de metrou, Drumul Taberei – Eroilor, va fi gata în luna decembrie în acest an după 8 ani de lucrări, a declarat pentru ZF Dumitru Şodolescu, directorul general al Metrorex, care a anunţat şi un nou plan de investiţi în valoare de 5,1 miliarde lei.

Directorul general al Metrorex a mai anunţat o serie de proiete ambiţioase care vor fi lansate anul acesta, în valoare totală de 5,1 miliarde lei. Unul dintre programele de investiţii este destinat Magistralei 2 de metrou şi adresează problema întârzierilor reclamate de călători în ultimele luni.

„Avem un proiect de investiţii pentru Magistrala 2. Licitaţia a fost încărcată ieri în SEAP. Înlocuim calea de rulare pentru că este uzată, instalaţiile sunt vechi, unele de 30 de ani şi apar în mod inevitabil defecţiuni, dar ce trebuie să perceapă publicul călător este că Metrorex se preocupă şi modernizează magistrala”, spune Şodolescu.

 

Proiectul Magistralei 2 Berceni - Pipera se ridică la 556 milioane lei, dintre care peste 500 milioane lei provin din fonduri europene nerambursabile. Directorul Metrorex susţine că acest proiect va fi gata în 48 de luni, în contextul în care se va lucra majoritar pe timp de noapte pentru a nu încurca circulaţia trenurilor.

Directorul Metrorex a mai amintit şi de licitaţia pentru Magistrala 6, cu tronsonul 1 Mai – Otopeni, un proiect care se ridică în total la circa 1,3 miliarde euro, dintre care 517 milioane euro sunt bani din fonduri europene, aproape 320 milioane euro sunt bani de la Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), restul reprezentând fonduri din bugetul de stat. „Estimăm sfârşitul lucrărilor pentru acest proiect la finalul anului 2023 dacă nu sunt contestaţii”, spune Şodolescu.

Şodolescu a mai anunţat încă o licitaţie, unde achiziţia este prevăzută a se finaliza în 42 de luni, care vizează achiziţia de trenduri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor.

„Avem achiziţia de trenuri noi pentru Magistrala 5. Dăm în exploatare iniţial magistrala cu trenuri din flota proprie. Luăm în calcul achiziţia a 13 trenuri unde avem un cuantum de 450 milioane lei, bani de la Banca Europeană pentru Investiţii. Achiziţia acestor trenuri se termină în 42 de luni”, menţionează directorul companiei.

Pentru acest proiect compania şi-a asigurat posibilitatea de a contracta încă 17 trenuri noi pentru secţiunea Eroilor – Iancului.

Metrorex dă în exploatare în luna iulie pe Magistrala 4 Parc Bazilescu – Lac Străuleşti, un sistem nou de automatizare şi siguranţa circulaţiei care va reduce timpul de aşteptare cu circa 5 minute, ca răspuns la nemulţumirile călătorilor din zonă.

La nivel de modernizare, Şodolescu susţine că în luna septembrie va fi finalizat un proiect care presupune modernizarea a 41 de staţii cu sisteme bazate pe cartele contactless.

„Din cele 53 de staţii, 41 sunt modernizate şi intră în funcţiune în septembrie. S-a mai întârziat puţin pentru că s-a cerut să fie fiscalizate casele de marcat. Pentru restul staţiilor căutăm finanţare”, spune el.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.