Un inginer din Deva a inventat un mecanism care creşte autonomia maşinilor electrice cu 30%

Un inginer din Deva a inventat un mecanism care creşte autonomia maşinilor electrice cu 30%

Un inginer din Deva a gândit şi pus pe hârtie un mecanism ce permite creşterea autonomiei maşinilor electrice cu circa 30%, prin faptul că invenţia sa, aplicată la transmisia acestui gen de automobile, se reflectă într-un consum de energie mai mic şi, implicit, în mărirea duratei în care autovehiculul poate fi folosit după o singură încărcare la priză.

Invenţia inginerului Romeo Cătălinoiu se numeşte reductor mecanic cu raport de transmisie variabil autoadaptiv şi a fost dusă la bun sfârşit după doi ani de studiu şi cercetare.

"În stadiul actual se ştie că transmisia automobilelor propulsate de motoare electrice este asigurată de un reductor cu o singură treaptă, ceea ce face ca motorul electric să lucreze pe o plajă destul de largă de turaţii. Având un consum destul de mare de energie, autonomia este relativ scăzută. Acest reductor are, teoretic, o infinitate de rapoarte de transmisie cuprinse între două valori constructiv alese, ceea ce face ca motorul electric să lucreze pe o plajă restrânsă de turaţii, rezultând un consum de energie mai mic şi o autonomie mai mare", a declarat, pentru AGERPRES, Romeo Cătălinoiu.

Cu respectiva invenţie, inginerul din Deva a reuşit să câştige, în această toamnă, o bursă în valoare de 10.000 de lei la Salonul Auto Bucureşti (SAB), premiul fiind acordat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi de SAB.

Varianta prezentată la SAB permite creşterea autonomiei de funcţionare a maşinii electrice cu 30%. Inventatorul a apreciat, însă, că într-o variantă perfecţionată este posibilă o reducere a consumului de energie cu 45%, ceea ce se va reflecta, direct proporţional, şi în autonomia automobilului electric.

"Ajută în sensul că se pot parcurge mai mulţi kilometri cu o singură încărcare a bateriei. Eu zic că se poate ajunge şi la 400 de kilometri", a estimat inventatorul.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.