VIDEO. Poliția a deschis focul asupra unei nave turcești

VIDEO. Poliția a deschis focul asupra unei nave turcești

Un pescador turcesc, care a fost surprins la braconat la aproximativ 65 de mile est Constanta, a fost urmărit cu focuri de armă de o navă a Poliţiei de Frontieră. Nava a mai fost prinsă şi în anii trecuţi, având pe rol trei dosare penale. Poliţia de Frontieră anunţă că pescuitul ilegal săvârşit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat, numai în 2018, fiind reţinute 1,4 tone de calcan şi fiind recuperate din apă aproximativ 33 de kilometri de plase de diferite tipuri.

”În baza Planului comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, Poliţia de Frontieră şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură au organizat o acţiune în scopul protecţiei şi conservării fondului piscicol natural prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, precum şi a exploatării ilegale a resurselor biologice în marea teritorială şi zona economică exclusivă a României. În cadrul acţiunii desfăşurate în comun, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură au efectuat inspecţii piscicole la bordul pescadoarelor din România şi Bulgaria, neidentificând nereguli”, a transmis, miercuri, Poliţia de Frontieră.

În schimb, la aproximativ 65 de mile est Constanta, în Zona Economică Exclusivă, unde România are drepturi suverane, a fost depistată nava de pescuit “Ostik Senol”, pavilion Turcia, despre care existau indicii că desfăşoară activităţi ilegale de pescuit şi care nu a oprit la somaţiile legale ale navei Poliţiei de Frontieră.

Nava “Ostik Senol” a fost implicată şi în anii anteriori în activităţi infracţionale, în prezent fiind în lucru trei lucrări penale. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

”În conformitate cu legislaţia naţională, Poliţia de Frontieră a acţionat pentru oprirea şi controlul pescadorului. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice şi optico-vizuale, poliţiştii de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condiţiile legii. Poliţia de Frontieră nu a procedat în forţă la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul bordului fără a pune în pericol vieţile omeneşti, ca urmare a faptului că membrii echipajului se poziţionau în dreptul motoarelor”, a mai transmis Poliţia de Frontieră.

Poliţiştii anunţă că, în scopul sancţionării persoanelor care au încălcat legislaţia României în Zona Economică Exclusivă, au cooperat cu Garda de Coastă din Turcia, informând-o permanent despre situaţia existentă.

”Garda de Coastă a Turciei a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o în data de 20.02.2019, în Portul Istinye/Istanbul. Autorităţile din Turcia au informat Poliţia de Frontieră, cu privire la faptul că au sancţionat administrativ echipajul navei “Ostik Senol” pentru trecerea ilegală a frontierei şi au sesizat autorităţile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor şi a autorizaţiilor legale ale pescadorului”, a precizat Poliţia de Frontieră.

Sursa citată a precizat că pescuitul ilegal săvârşit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Numai în anul anterior, în cadrul acţiunilor comune desfăşurate de Poliţia de Frontieră cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, a fost reţinută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone peşte specia calcan şi au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri.

Potrivit specialiştilor, daunele aduse ecosistemului acvatic, prin practicarea unui pescuit ilegal, în perioade de prohibiţie şi pescuit cu unelte interzise, sunt irecuperabile dacă nu sunt întreprinse acţiuni ferme de către autorităţile naţionale pentru stoparea acestuia.

Dezastrul ecologic este amplificat de abandonarea uneltelor/ plaselor de pescuit în apă, degradarea capturilor în aceste unelte de pescuit constituind un pericol pentru calitatea apelor din zona respectivă, dar şi pentru populaţiile de delfini care ajung accidental în plase, aducându-se astfel prejudicii grave efortului de conservare a acestei specii prin diminuarea efectivului de reproducători.

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Copyright © PolitiaRutiera.ro. Toate drepturile rezervate.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.