VIDEO: COMISAR ŞEF FLORENTIN BRĂCEA, DIRECTORUL DIRECŢIEI RUTIERE DIN IGPR: „EXISTĂ O PROBLEMĂ LEGATĂ DE SIGURANŢA RUTIERĂ LA NIVEL EUROPEAN” Recomandat

VIDEO: COMISAR ŞEF FLORENTIN BRĂCEA, DIRECTORUL DIRECŢIEI RUTIERE DIN IGPR: „EXISTĂ O PROBLEMĂ LEGATĂ DE SIGURANŢA RUTIERĂ LA NIVEL EUROPEAN”

La nivel european s-au înregistrat, în 2015, puţin peste 25.000 de morţi în accidente rutiere. În România, cifra este 1.893.

 

„Poliţia Rutieră este singura instituţie care deţine o bază de date şi centralizează numărul de accidente rutiere din România. Cifra de 1.893 de decese în accidente rutiere arată o creştere faţă de anul anterior, în care am avut 1818 decese. Dar este un bilanţ care apare după o perioadă de cinci ani de zile în care numărul victimelor a scăzut în continuu. Dacă ne comparăm cu alte state din Europa, vă pot spune că doar Polonia are o reducere de 8,2% a numărului de accidente, Estonia şi Irlanda de 14%, Lituania –11%, Estonia –1%. Celelalte state sunt în creştere, ceea ce arată că avem o problemă cu siguranţa în trafic la nivel european. Un stat ca Germania are o creştere de 2,9%, Austria, de 10%. România înregistrează o creştere a numărului de decese pe drumurile publice de 4,1%, în 2015 faţă de anul 2014.

*Cauze. Viteza şi neatenţia

Situaţia accidentelor rutiere din 2000 până în 2015 a crescut cu 18%, în timp ce, la numărul persoanelor decedate, a înregistrat o scădere de 30,6%. Spun că este o cifră încurajatoare şi care ne dă speranţe că, în viitor, prin eforturi, atât ale noastre dar şi a celorlalţi actori implicaţi, ne vom atinge obiectivele asumate ca ţară. În ceea ce priveşte numărul răniţilor grav, aceştia sunt în creştere cu 25%.

Să revenim la contextul acestei conferinţe, care priveşte transportul în siguranţă de mărfuri şi de persoane. Situaţia parcului auto, la 31 decembrie 2015, înregistra 6,7 milioane de autovehicule înmatriculate şi 7,7 milioane de posesori permise de conducere. În ceea ce priveşte vehiculele de transport marfă, avem un total de peste 930 mii de vehicule, adică 6,14% din totalul parcului auto. Există 46 de mii de autobuze şi microbuze înmatriculate.

În domeniul transportului de mărfuri, primele trei cauze care au determinat accidente rutiere sunt: viteza neadaptată la condiţiile de drum, nerespectarea distanţei între autovehicule şi neacordarea priorităţii persoanelor angajate în traversare prin locuri permise sau pe culoarea verde a semaforului. În domeniul transportului de persoane, cauzele se menţin, în mare parte, cea mai importantă cauză a accidentelor fiind neacordarea priorităţii vehiculelor, a pietonilor şi viteza neadaptată. În anul 2015, procentul implicării cu vinovăţie în accidente grave ale acestor categorii de autovehicule a fost de numai 2,36% din totalul accidentelor grave din România, generând 4,1% din mortalitate şi 2,5% din răniţii grav. Ponderea privind indisciplina conducătorilor de autotrenuri în transportul de marfă este de 58%. În ceea ce priveşte transportul public de persoane, ponderea privind indisciplina conducătorilor de autobuze reprezintă 45% din totalul accidentelor.

*Două modalităţi de intervenţie

Am fost solicitaţi de Parlamentul României şi am făcut propuneri pentru modificarea legislaţiei, prilej cu care am introdus acest concept de agresivitate în trafic, l-am definit, am venit cu măsuri, amenzi, perioade de suspendare a permisului, pentru a reduce riscul rutier. Din punct de vedere al poliţiei rutiere, noi intervenim pe două componente: pe cel de prevenţie şi educaţie, începând cu şcoli şi grădiniţe până la categorii auto precum taximetrişti şi conducători de şcoli de şoferi, instructori, companii mari, respectiv, pe cel de coerciţie, care presupune aplicarea legii pentru a combate principalele cauze care generază accidentele rutiere în urma unor acţiuni punctuale sau a activităţilor curente, de zi cu zi.

Câteva perspective care pot fi atinse numai prin asumarea responsabilităţii şi implicarea tuturor partenerilor responsabili în domeniu. Avem acel Consiliu Interministerial pentru Siguranţa Rutieră la care am participat. S-au făcut şedinţe în ultimele şase luni câte nu au fost în ultimii trei ani, alături de toate ministerele şi agenţiile cu atribuţii în domeniu, pentru a lua cele mai bune măsuri. Pentru că nu doar Poliţia Rutieră este responsabilă de incidentele din trafic, ci sunt mai mulţi factori şi responsabili în acest domeniu.

Ne dorim să îmbunătăţim cadrul legislativ prin două mecanisme generale. Este vorba de constatarea automată a abaterilor, care nu ar mai trebui să implice interacţiunea între poliţist şi conducătorul auto şi care trebuie urmate de un mecanism mai bun de executare a amenzilor, dar asta nu mai intră în atribuţia poliţiei. Noi am propus o lege a contului unic, aflată în Parlament, care să ne permită să colectăm toate amenzile rutiere, urmând să le distribuim apoi celor care ar trebui să beneficieze de aceşti bani, iar banii să se întoarcă apoi în modernizări şi în lucrări de infrastructură”, a spus comisarul şef Florentin Brăcea, directorul Direcţiei Rutiere din IGPR.  

 
Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.