• Veşti proaste pentru şoferi - AMENZILE CRESC. La cât va ajunge un punct-amendă

  În urma negocierilor Guvernului cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) care se desfăşoară acum la Bucureşti, salariul minim pe economie ar putea ajunge de la 700 de lei la 800, dar odată cu acesta va creşte şi valoarea amenzilor.

  Potrivit prevederilor Codului rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în funcţie de valoarea numărului de puncte-amendă aplicate.

  "Punctul-amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim. În măsura în care va creşte salariul minim cu o sumă, în mod implicit va creşte şi valoarea punctului. El se corelează automat", a declarat Costin Tătuc, directorul adjunct al Direcţiei Rutiere.

  Astfel, în cazul în care salariul ar creşte de la 700 la 800 de lei, un punct amenda va creşte de asemenea de la 70, la 80 de lei.
  În momentul de faţă, un punct-amendă valorează 70 de lei. Dacă salariul minim brut s-ar majora cu 100 de lei, aşa cum se preconizează, el va ajunge să valoreze 80 de lei. Astfel, în cazul în care un şofer ar fi sancţionat cu 2 puncte-amendă pentru că nu a semnalizat corespunzător atunci când a schimbat direcţia de mers sau pasagerii maşinii ar fi amendaţi pentru că nu au purtat centură de siguranţă, în loc să plătească 140 de lei ca până acum, ei vor plăti 160 de lei.
  Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, explica la începutul săptămânii că măsura privind creşterea salariului minim brut cu 100 de lei are în vedere încurajarea muncii. "Omul va fi mai stimulat să lucreze pentru că se măreşte diferenţa între salariul minim şi ajutorul de şomaj", a declarat el, luni, pentru un post de televiziune.
  Voinea a adăugat, de asemenea, că o astfel de majorare va aduce venituri mai mari pentru 900.000 de angajaţi din mediul privat, pentru 1,1 milioane de bugetari şi pentru 6 milioane de pensionari.