Publicitate

Polițist reținit pentru că făcea camătă

Polițist reținit pentru că făcea camătă

Un poliţist din Comăneşti şi un alt bărbat au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Bacău, fiind suspectaţi că făceau parte dintr-o grupare specializată în camătă în formă continuată, şantaj, dare de mită şi alte infracţiuni. Gruparea ar fi funcţionat din anul 2016, iar liderul grupării l-ar fi cooptat şi pe fiul său, minor la momentul acela.


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bacău au dispus, luni, reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor U. V. şi Mugur Bărănceanu, agent de poliţie, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, camătă în formă continuată, şantaj, dare de mită, instigare la participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată şi instigare la mărturie mincinoasă.

Potrivit DIICOT, în acest caz există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2016, inculpatul U. V. a constituit împreună cu fiul său, minor la acea vreme, şi cu Bărănceanu, agent de poliţie în cadrul Formaţiunii Investigaţii Criminale a Poliţiei oraşului Comăneşti, o grupare infracţională specializată în camătă, şantaj, de corupţie, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, contra siguranţei şi integrităţii datelor informatice şi a unor infracţiuni de serviciu. Lider era U. V., care avea disponibilităţile băneşti pentru acordarea de împrumuturi cu dobândă persoanelor interesate.

De asemenea, fiul său îl sprijinea la acordarea şi recuperarea sumelor de bani împrumutate şi dobânzilor percepute, dar şi pe Bărănceanu, care avea rolul de a asigura protecţia grupării, accesul la informaţii şi influenţa liderului grupării asupra unor poliţişti de la Poliţia oraşului Comăneşti.

Anchetatorii spun că, în perioada 2016-2018, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, U. V. a acordat mai multor persoane sume de bani cu împrumut, pentru care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între 5 la sută şi 40 la sută din suma împrumutată.

În 3 ianuarie 2018, U. V. , împreună cu fiul său, a ameninţat şi a exercitat acte de violenţă asupra unui bărbat, lovindu-l pe acesta în zona feţei cu portiera autoturismului în care persoana vătămată intenţiona să urce şi cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat un număr de 14-16 zile de îngrijiri medicale. Ei doreau să-l constrângă pe acesta să-i achite suma de 6.000 de euro drept dobândă pentru suma de 10.000 euro împrumutată în luna iulie 2016, deşi persoana vătămată îi restituise suma împrumutată şi o dobândă de 4.000 de euro.

În 13 aprilie 2018, prin intermediul lui Bărănceanu, agent principal şef în cadrul Formaţiunii de Investigaţii Criminale a Poliţiei oraşului Comăneşti, i-a oferit inculpatului Mihu Manuel Victor, agent de poliţie la Poliţia oraşului Comăneşti, organ de cercetare penală într-o cauză penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, o sumă de bani, pentru a propune faţă de acesta şi fiul său,care aveau calitatea de suspecţi în cauză, o soluţie de netrimitere în judecată, contrară probatoriului administrat.

În 3 aprilie 2018 şi în 17 august 2018, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, U. V. i-a cerut lui Bărănceanu să solicite efectuarea fără drept a unor verificări în baza de date a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date pentru două autoturisme şi să-i fie divulgate informaţii nepublice despre autovehicule şi proprietarii acestora.

De asemenea, în 11 aprilie 2018, inculpatul U. V. a instigat o persoană să facă afirmaţii mincinoase ca martor într-o cauză penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, cu privire la conflictul pe care inculpatul U. V. şi fiul său l-au avut cu persoana vătămată Boişteanu Băbeanu Iulian, în 3 ianuarie 2018.

Luni, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bacău au făcut 11 percheziţii, dintre care una la sediul unei instituţii publice, ocazie cu care au fost ridicate sumele de 175.910 euro, 34.800 lei şi 720 lire.

U. V. şi Bărănceanu au fost prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Faţă de inculpatul Mihu Manuel Victor, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO Neamţ şi Brigăzii de Jandarmi Mobile Bacău.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.
Detalii Ok Refuz