Garduri electrice împotriva urșilor pe autostrăzi

Garduri electrice împotriva urșilor pe autostrăzi

Autorităţile din Sibiu au discutat, luni, despre posibilitatea amplasării de garduri electrice pe porţiunile împădurite ale Autostrăzii A1, în zona Aciliu - Miercurea Ciuc, după ce doi urşi au ajuns pe şosea, fiind loviţi de maşini şi ucişi. Gardurile electrice nu sunt periculoase pentru animale, precizează autorităţile, care mai spun că vânătorii vor face goane pentru a împinge urşii spre zone mai înalte.


"Ca urmare a incidentelor petrecute în ultimele trei zile pe Autostrada A1, în zona Sălişte, în care doi urşi au pătruns pe carosabil şi au fost accidentaţi mortal de autovehicule, prefectul Adela Muntean a convocat, astăzi (luni - n.r.), o şedinţă de lucru cu toţi factorii implicaţi în gestionarea situaţiei", se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Sibiu.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice, Secţiei Autostrăzi Sibiu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţiei Judeţene, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, ai fondurilor de Vânătoare Sălişte şi Apoldu, precum şi primarul oraşului Sălişte au analizat situaţia şi au convenit asupra măsurilor de urgenţă ce se impun.

Prefectul Adela Muntean a subliniat că este necesară îndepărtarea urşilor din apropierea autostrăzii, recomandând administratorilor fondurilor de vânătoare să intervină "cu celeritate". Astfel, vânătorii vor face "goane de împingere" a urşilor spre zonele mai înalte.

Totodată, a fost analizată posibilitatea amplasării unor garduri electrice pe segmentele împădurite ale autostrăzii, în zona Aciliu - Miercurea Sibiului. "Acestea nu sunt periculoase pentru animale şi reprezintă o soluţie eficientă de protecţie a urşilor, dar şi a oamenilor care circulă pe autostradă şi riscă să fie implicaţi în accidente rutiere, din cauza urşilor intraţi pe carosabil", arată Prefectura Sibiu.

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov au anunţat, luni, că un urs a fost omorât într-un accident rutier care a avut loc pe Autostrada Sibiu - Orăştie, în apropierea tunelului din dreptul localităţii Săcel.

"Din fericire, nu au existat victime, doar pagube materiale. Leşul va ajunge la Direcţia Sanitar Veterinară şi o să notificăm Prefectura Sibiu pentru că deja vorbim de un fenomen, nu de incidenta izolate”, au precizat reprezentanţii DRDP Braşov.

Potrivit acestora, este al doilea incident de acest fel care s-a produs într-o săptămână, iar Prefectura Sibiu poate lua măsuri împreună cu asociaţiile de vânători, singurele care pot şi au obligaţia legală să controleze populaţiile de animale sălbatice.

"Din păcate, urşii nu sunt opriţi de garduri pentru că sunt foarte buni căţărători, deci este nevoie de alte măsuri", au mai transmis reprezentanţii DRDP Braşov.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.